Blog

Superfood, avagy mitől olyan szuper a Spirulina platensis

2021. február 08., 16:35

Az elkövetkező hetekben különböző gyógynövényekről és gyógygombákról osztok meg információkat, melyekkel támogathatod az immunrendszeredet és javíthatod közérzetedet.

Az első növény, amit bemutatok, valójában egy prokariota, egysejtű kékmoszat vagy kékbaktérium. Valójában a Spirulina platensis-ről van szó, ami mai divatos szóhasználattal superfoodnak vagyis szupertápláléknak hívunk. Szupertápláléknak olyan növényeket hívunk, amik az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen összetevőket tartalmaznak, többek között teljes értékű fehérjéket, immunerősítő poliszacharidokat, sok nyomelemet és vitaminokat.

A spirulina 5-10-szer nagyobb a baktériumoknál és laza csoportokba tömörülve a vízben élnek, egyike a legismertebb termesztett tengeri algáknak. A fotoszintézist a kékmoszatokban a sajátos sejtszervecskében található klorofill-a mellett a kékes színt adó fehérjekomplex, a C-fikocianin végzi.

A nagyobb termetű tengeri szervezeteket (zöld-barna-és vörösmoszatokat) az emberiség több ezer éve hasznosítja táplálkozásra, gyógyászati célra és jelenleg kozmetikumok előállításra is.

„Közismert tény, hogy a NASA űrhajósai Spirulina algákból előállított készítményeket is fogyasztottak, melyeknek táplálkozási és gyógyászati étékeit igen sokoldalúan tárták fel.”

Felhasznált részei: alga biomasszából készült por, illetve különféle kivonatok, izolátumok

Főbb hatóanyagok: C-fikocianin (kék színanyag), klorofill-a (zöld színanyag, mely magnéziumot is tartalmaz), kb. 50% fehérje (aminosavakban, köztük esszenciális aminosavakban különösen gazdag), nagy molekulájú poliszacharidok, szulfolipidek, γ-linolénsav (mennyisége elérheti az 1%-ot), β-karotin és más karotinoidok, valamint B-,D-, és E-vitaminok

Néhány érdekesség a spirulináról:

„Valamennyi ételféleség közül a spirulina fehérjekoncentrációja a legnagyobb (a súlyt tekintve) 65 és 71% között mozog, attól függően, mely változatról van szó.

A fehérje nem csupán az izmaink alkotó eleme és az izomerőnk letéteményese, de ellenállóképességünkért, normális vércukorszintünkért, az agyunk vegyi folyamatainak egyensúlyáért, idegrendszerünk egészségéért, gyors és hatékony gyógyulásunkért, erős csontjainkért és gyakorlatilag az egészséges élet minden más velejárójáért is felel.

A spirulina az állati eredetű táplálékkal szemben teljes értékű fehérjék tiszta, nyers forrása.

Ez az egysejtű szervezet hatékonyabban alakítja át a napfény energiáját fehérjévé, mint bármely más élőlény. A spirulina fehérjéje gyorsabban szívódik fel, mint az állati eredetű fehérje, mivel könnyen, kocsonyásodás és hevítés nélkül vegyíthető vízzel, különböző italokkal és turmixokkal. Minden egyes grammja 4x könnyebben felszívódik, mint ugyanennyi marhahús.

A spirulina gazdag aminosavakban is, amik többek között felelősek a kiegyensúlyozott idegműködésért, ezért fontos, olyan táplálékokat fogyasztani, amik esszenciális aminosavak tartalmaznak, mint például a spirulina.”

A spirulinának igen magas a vastartalma, ezen kívül magas koncentrációban található benne klorofill, ami közismert vérkepző, ezen kívül gazdag kék polipeptidekben (fikocianinban),ez az a festékanyag, ami fokozza a csontvelő őssejtképzését.

A spirulina számos antioxidánst tartalmaz vagyis olyan anyagokat, amik felveszik a versenyt a szabadgyökökkel szemben, többek között: Béta-karotin, klorofill (vérképző és –tisztító), zeaxantin(a legfontosabb látásjavító antioxidáns), szuperoxid-dizmutáz(SOD) (metabolikus enzim és antioxidáns) és fikocianin.

A spirulina hatásosan támogatja az immunrendszert, még pedig úgy, hogy serkenti az antitestek és citokinek (olyan jelzőmolekula, ami a sejtkommunikációban játszik szerepet) képződését, például az interferonokét (Feladatuk, hogy aktiválják az immunrendszert és a környező sejtek védekező mechanizmusait) és az interleukinekét (immunmoduláló anyag) a szervezt így hatásosabban tudja felvenni a harcot a rá támadó mikrobák és vírusok ellen.

„A Gamma-linolénsavban legdúsabb táplálék az anyatej, a spirulina mikroalga, továbbá a borágó (Borago officinalis), a fekete ribiszke és a ligetszépe (Oenothera) magvai. A GLA fontos szerepet játszik a növekedésben és a fejlődésben. A legnagyobb koncentrációban az anyatejben fordul elő, mindjárt ezután a spirulina következik a teljes értékű táplálékforrások sorában.” Paul Pitchford: Healing with Whole Foods

Források:

Babulka Péter – Szabó László Gyula – Fődi Attila : Erény és Bizalom Képes, szelektív gyógynövény és –gomba ismertető 66-70. oldal

David Wolfe: Superfood 109-118. olda


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!



Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!






Vissza az előző oldalra!
- Magyar