Blog

Fekete kömény (Nigella sativa L.)

2021. február 21., 10:48

A Hogyan támogassuk immunrendszerünket a természet erejével blogsorozat következő részében a fekete köményről hoztam hasznos és érdekes információkat.

A szőrős kandillának vagy kerti katicavirágnak is nevezett növény őshazája Délnyugat-Ázsiában van. 30-50 cm magasra is megnő, lágyszárú, a virága magányosan helyezkedik el a szár vagy az oldalágak tetején, takarólevelei gyönyörű kék színben pompáznak.

Felhasznált része: mag és a hidegen sajtolt magolaj

Főbb hatóanyagai: egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav ( kb. 30-35% a magban, köztük linolsav, olajsav és ezek gliceridjei), keserűanyagok, szaponin, 0,4-1,4% illóolaj, arginin (α-aminosav), szterol

Fekete kömény porított formában

Érdekességek a fekete kömény magjáról:

A fekete kömény magjának az illóolaj tartalma miatt nagyon jellegzetes fűszeres illata van, éppen ezért és mert többek között emésztés serkentő tulajdonsággal is bír, Ázsia egyes részein a péksüteményeket és teasüteményeket ezzel hintik be, úgy használják, mint nálunk a köménymagot.

Az illóolaja úgynevezett timokinont tartalmaz, ami gátolja az emberi szervezetben a hisztamin felszabadulását, főleg a hízósejtekből (Ehrlich-féle granulocyták, ill. mastocyták), és így hozzájárul a különböző bőrkiütések, viszketések csökkentéséhez.

A Timokinon továbbá szabályozza az immunrendszer működését is, ezáltal az allergiás tüneteket is csökkentheti.

A linolsav az omega-6-zsírsavak közé tartozik valamint az esszenciális zsírsavak egyike. A linolsav csökkenti a gyulladásokat a szervezeten belül és a bőrön is.

A fekete köményben található keserűanyagok serkentik a nyál, gyomornedv és bélnedv elválasztást, illetve az emésztőenzimek termelődését, ezért az étvágytalanság vagy az időskori étkezési kedvtelenségre jó hatással lehet. Ezek mellett roboráló hatásúak és támogatják az epe/máj/hasnyálmirigy működését. A benne lévő szaponin pedig fokozza a hörgők kiválasztó működését, vagyis köptető hatású, ezen kívül gyulladáscsökkentő és antiallergén hatású, ezért felső légúti gyulladások, bizonyos mozgásszervi megbetegedések, allergiás asztma esetén segítheti a szervezet gyorsabb felépülését, regenációját.

Összefoglalva: antibakteriális, gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő, étvágygerjesztő, olaja bőrgyógyászati problémák esetén is eredményes lehet. 

A feketeköménymag csökkentheti a szénanátha, a pollen-, a por-, az állatszőr-, sőt, még az ételallergia tüneteit is!

Ezenfelül vércukorszint szabályozó hatással is rendelkezik.

A DXN Black Cummin összetevői:

- Nigella sativa 99%, (Feketekömény-mag)

- Piper nigrum 0,5%, (Feketebors)

- Eugenia caryophyllus 0,5% (Szegfűszeg)

 

További érdekességek:

 A fekete kömény magja az arab, indiai és török konyha egyik legértékesebb fűszere. Íze enyhén a hagymáéra emlékeztet. Megtörve a fekete borséra és az oregánóéra hasonlít.
A fekete kömény magja mind a Kínai Gyógyszerkönyvben, mind India Ayurvedikus Gyógyszerkönyvében megtalálható.
A fekete kömény a híres bengáli öt fűszer keverék egyik alkotórésze.

Felhasznált irodalom:

Erény és bizalom : Képes szelektív gyógynövény és -gomba ismertető
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények
Hatóanyag ABC- Hatóanyag szerinti útmutató a gyógynövények használatához


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!



Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!






Vissza az előző oldalra!
- Magyar