Blog

Ganoderma

2021. március 08., 08:22

A Hagyományos Kínai Gyógyászatban évezredek óta megkülönböztetett tisztelet övezi a lingzhi-t. Már a legelső kínai gyógyszerkönyvben, Shennong gyógynövénykönyvében is a legmagasabb minőségű "gyógyszerek" közt szerepel, melyek még huzamosabb ideig történő fogyasztás esetén sem okoznak mérgezést és nincs semmilyen káros mellékhatásuk. Ugyanebben a műben 6 színváltozatát írják le, melyekről mára kiderült, hogy külön gombafajok.
A vörös színű lingzhi-t a pecsétviaszgombával (Ganoderma lucidum) azonosították, mely javítja az állóképességet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít abban, hogy megőrizzük egészségünket, és hosszú életet élhessünk.

A Ganoderma gyógygomba különleges hatásai

A Ganoderma több mint ezer évig a misztériumok ködébe burkolózott. Az emberek csak annyit tudtak, hogy „a Ganoderma gyógygomba megőrzi a fiatalságot, és rendszeres fogyasztás esetén hosszú életet biztosít”, de soha senki nem fogott tudományos kutatásba, hogy megállapítsa, miért is olyan hatékony.

Az utóbbi évtizedekben kínai és más nemzetiségű tudósok által végzett alapos kutatások – az együttműködő kórházak, egyetemek és gyógyszeripari vállalatok elemzéseinek és klinikai kísérleteinek segítségével – végre megfejtették kivételes hatékonyságának titkát. Vértisztító, méregtelenítő, vizelethajtó, májkímélő, bélműködést szabályozó, szívműködést elősegítő, vérnyomás-beállító, nyugtató, köhögéscsökkentő és köptető hatású.

A Ganoderma jótékony hatása, hogy eltávolítja a méreganyagokat, hogy a test a saját természetes immunrendszerével hatásosan gyógyítani tudjon.

A Ganoderma adaptrogén gyógynövény

Adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.

Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség, lelassítják a túlműködő miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket. Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

Mivel folyamatosan fogyasztjuk, egy adaptogén nem lehet mérgező. Egy adaptogén olyan pontosan körül nem írható hatást vált ki az emberi testben, mely által megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben. Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások. Egy adaptogénnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban.

A legtöbb adaptogén gyógynövényt már évezredek óta használták az Ayurvédában, a Hagyományos Kínai gyógymódban és más tradicionális gyógymódokban. Napjainkban reneszánszukat élve egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert az alternatív gyógymódokat kedvelők körében és egyre több kutatás folyik jótékony hatásuk bizonyítására.

Az adaptogének is, mint a legtöbb gyógynövény viszonylag lassan és finoman hatnak. Gyakran 3-4 héten át kell fogyasztanunk, hogy jótékony hatásuk érezhető legyen. Mivel normális dózisban fogyasztva nincs mellékhatásuk, nyugodtan fogyaszthatjuk őket folyamatosan, hosszútávon is.

Ilyen ismert adaptogén gyógynövény például a Ganoderma, a maca, a noni, a cordyceps és a ginzeng is.

A ganoderma fontos alkotóelemei:

  • Szerves germánium (Ge): Akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a Ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a ginszengben (Panax ginseng) található.
  • Poliszacharidok: Ezek az egyszerű cukrokból álló óriásmolekulák hatékonyan támogatják az immunrendszer optimális működését. Több gomba-poliszacharid esetében a kutatások tumorgátló hatást igazoltak. Japánban az 1970-es évek végétől törzskönyveztek gomba-poliszacharidokat tartalmazó gyógyszereket, melyeket azóta is a klinikai daganatterápia kiegészítéseként (adjuváns terápia) alkalmaznak.
  • Keserű íz: A pecsétviaszgomba keserű ízéért első sorban a különböző triterpének felelősek. Minél magasabb egy gombafaj triterpén tartalma, az íze annál keserűbb. A Ganoderma triterpén vegyületei antivirális hatásúnak bizonyultak.

A Ganoderma jótékony hatásai:

  • javítja az immunrendszer működését (immunmoduláns hatású),
  • segít a leromlott egészségi állapotú betegek gyógyulásában,
  • májvédő,
  • vírusellenes,
  • koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő,
  • vérrögképződést gátló,
  • antidiabetikus,
  • antioxidáns hatású

Forrás:
A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter, Fődi Attila. [2., jav., illusztrált kiad.]. Budapest : DXN Europe Kft., 2012. 36 p. ISBN 978-963-08-3137-6

Erény és Bizalom – Képes, szelektív gyógynövény és –gomba ismertető Babulka Péter – Szabó László Gyula – Fődi Attila ISBN 978 963 08 1641 0


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!



Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!






Vissza az előző oldalra!
- Magyar