Blog

Cordyceps

2021. március 01., 10:39

"Tibet és Nepál hegyei közt évszázadok óta él a legnda egy csodálatos élőlényről, mely előbb rovarból/hernyóból növénnyé, majd később növényből ismét rovarrá/hernyóvá alakul."

A Cordyceps sinensis vagy magyarul kínai hernyógomba, Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, mocsaras és havas területein nő. A gomba ismerete és használata a tradicionális tibeti gyógyászaszatból került át a hagyományos kínai gyógyászatba. Használata több mint 1000 évre nyúlik vissza. A cordyceps fajok olyan rovarpatogén gombák, melyek az elpusztult vagy élő rovarlárvákon, bábokon élősködnek.

A Cordyceps-et évszázadok óta alkalmazzák Kínában, és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. Akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Ennek eredményeképpen teljesítménynövelő hatása legendássá vált, és az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került. Mára mind több és több aktív életmódot folytató ember fedezi fel magának az energiaszint, az általános életerő és az állóképesség javítása terén.

A sportolók a nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése érdekében használják. Mióta Ma edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, a sportolók igen nagy becsben tartják. A kutatások pedig alátámasztották hatásosságát, továbbá a szív-és érrendszerre valamint az immunrendszerre kifejtett járulékos hatásaira is fényt derítettek.

 

Főbb hatóanyagok:

  • kis-és nagy molekulasúlyú poliszacharidok
  • fehérjék
  • peptidek
  • esszenciális aminosavak és poliaminok
  • szterolok
  • telített és telítetlen zsírsavak
  • víz-és zsíroldékony vitaminok (K E B1 B2 B12) és ásványi anyagok (K Na Mg Ca Fe Cu Mn Zn Se Al Si Ni Sr Ti Cr Ga V és Zr)

 

Hogyan javítja az energiaszintet és állóképességet?

  • A sejtmitokondriumokban (a sejtek energiatermelő „gyára”) növeli az energiatermelést
  • Növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását
  • Növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít

 

Hogyan működik?

 

A Cordyceps a teljesítmény növelését az ATP (adenozin-trifoszfát) szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában (mitokondrium: növényi és állati sejtekben előforduló, annak légzésében és anyagcseréjében részt vevő sejtszervecske) található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít az izmok számára. Az aktív hatóanyagok a cordycepin (deoxyadenosine) és a cordycepic sav (mannitol).

A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását. Azok az állatok, melyek Cordyceps-et kaptak, 50%-al hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben sav képződik a testben, ami fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet), valamint háromszor tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak Cordyceps-et.

Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint a libidót is. Mindezek a hatások a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.

 

Főbb hatások:

A cordycepsben lévő poliszacharidok (nagy molekulájú összetett szénhidrátok) fokozzák a szervezet ellenállóképességét vagyis immunmodulánsak.

Növelik a fagocitózist vagyis azt a képességét a sejteknek, hogy a bektériumokat és egyéb anyagokat bekebeleznek, megemésztenek. Erősen aktiválhatják a makrofágokat (olyan fehérvérsejtek csoportja, melynek elsődleges feladatuk megemészteni a baktériumokat, ráksejteket, sejttörmelékeket stb.) és serkentik a T-limfociták(központi szerepet játszanak a sejtes immunválasz működésében) és T-helper (segítenek a többi fehérvérsejtnek az immunológiai feladataikban) sejtek képződését.

Cordyceps növelheti a vitalitást a vörösvértestek enzimaktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Megnövelheti testünk tűrőképességét a stresszel szemben és segíti testünk legerősebb antioxidánsának, a SOD-nak (szuperoxid dizmutáz enzim) a működését.

Mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, a Cordyceps javíthatja a szív-és érrendszer működését és elősegítheti az oxigén és a tápanyagok szállítását, valamint az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását. Ezen felül javíthatja a vérkeringést és kiegyenlíti a vérnyomást is.

 

Érdekesség:

Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, az erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán a libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották. J

 

Forrás:

A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) Összeállította: Fődi Attila, Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gy. ISBN 978-963-89607-0-2

Erény és Bizalom - Képes, szelektív gyógynövény és -gomba ismertető
Dr. Babulka Péter, Dr. Szabó László Gyula, Fődi Attila ISBN 978 963 08 1641 0


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!



Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!






Vissza az előző oldalra!
- Magyar