Blog

A sokoldalú Andrographis paniculata vagyis a DXN Andro-G-je

2021. április 20., 16:55

Ez a különleges növény Dél-kelet- Ázsiában és Indiában őshonos 1 méter magasságot is elérő lágyszárú növény. A virág 5 apró csészelevélből áll, továbbá kétajkú pártából, ami nagyon apró rózsaszín, fehéren pöttyözött.

Felhasznált részei: virágos hajtása (Andrographidis herba), gyökere (Andrographidis radix)

Főbb hatóanyagok: keserű andrografolid diterpén-laktonokat tartalmaz a gyökér akár 4,8%-ban. Kallusz eredetű szövetkultúrában bizabolenoid szeszkviterpén-laktokok (pl. panikulid-A,-B,-C) is képződnek. A gyökérből flavanont (andrografidin-A) és flavonokat (andrografidin-B,-C,-D,-E és –F), valamint α-szitoszterolt azonosítottak. Ezeken kívül kávésavat, klorogénsavat, oroxilin A-t és wogonint is tartalmaz.

A diterpén laktonok a keserűanyagok hagyományos hatóanyagcsoportjába tartozik. Általánosságban elmondható róluk, hogy izgatják az ízlelőreceptorokat keserű ízűk miatt, serkentik a nyál- gyomorsav- és epeválasztást, ezáltal segítik az emésztőrendszer munkáját.

Flavonok (részt vesznek a növényi szövet színéért, gyógy-és fűszernövényekben nagyon gyakori) és flavanok (citrus félékben is megtalálható és ez a vegyület is felelős a gyümölcs ízéért) kedvező hatásai:

  • antioxidáns és/vagy szabadgyök-befogás,
  • immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatás,
  • asztmaellenes és antiallergén hatás,
  • antivirális, antibakteriális hatás,
  • májvédő hatás,
  • véredényrendszer működését, állapotát befolyásoló hatás.

A kávésav is számos növényben megtalálható és szintén rendelkezik antioxidáns hatással. A növényben található klorogénsav pedig vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve megszűntetheti a székrekedést, védi az idegeket és gyulladáscsökkentő hatásai is ismert.

 

Előfordulás gyógyszerkönyvben: Kínai Népköztársaság Gyógyszerkönyve, Thai Királyság Gyógyszerkönyve (1995), Materia Medika Indonesia. Jilid III. (leveles hajtás, 1979), Indian Pharmacopoeia 5th ed. (leveles hajtás, 2007)

Összefoglalva az Andrographis paniculata segítségünkre lehet felső légúti megbetegedések illetve ennek következtében kialakuló gyulladások enyhítésében és megelőzésében, megfázás esetén valamint húgyúti fertőzések és emésztőrendszeri problémák megelőzésében és enyhítésében. Gyógyszerkönyvi adatok szerint Ázsiában ezen kívül vastagbélgyulladás, köhögés, láz, malária, TBC és kígyómarás esetén is használják. A fentieken túl a népi gyógyászatban pedig a belek betegségeinek kezelésében, medence gyulladásos folyamatainál, bárányhimlő és ekcéma esetében is alkalmazzák.

Ha kipróbálnád, megtalálod a termékek fül alatt az étrend-kiegészítő kategóriában.


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!



Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!

!
!






Vissza az előző oldalra!
- Magyar